resurse

Totul despre Facebook Canvas

A apărut un nou feature în Facebook, disponibil acum și în .ro: Facebook Canvas.

Ce este Facebook Canvas și cu ce mă ajută?

Ce trebuie să știi că în primul rând Facebook Canvas este un produs destinat dispozitivelor mobile. Vor apărea exclusiv pentru mobile și funcționează ca un landing page intermediar între Facebook și website-ul tău. Cu ce te ajută? Să transmiți într-o manieră curată (Facebook nu te lasă să te… exprimi prea mult, ceea ce este foarte bine), cu accent pe vizual (ceea ce nu prea am făcut în exemplul meu) și conținut video (doar conținut urcat nativ în Facebook).

De ce aș construi un Facebook Canvas?

Primul argument nu este (încă) performanța mai bună decât trimiterea userilor direct în landing page. Urmează să analizez diferite campanii și mai apoi poate fi un argument. Momentan ar trebui să îți construiești unul sau mai multe Facebook Canvas pentru că poate nu ai un site optimizat pentru mobil (caz în care I am really sorry for you, man), poate pentru că nu ai niște landing page-uri optimizate pentru campaniile tale de media pe dispozitivele mobile (trimiți în categoria de produse/servicii și nu ai niciun landing page – intro) sau poate pentru că mai ai nevoie de un layer unde să îi prezinți oferta, să crești dorința și mai apoi să vină pe site și să convertească. Pentru moment am găsit aceste 3 motive. Am încercat să mă inspir și am googleuit ‘why should i use facebook canvas‘ dar am primit un fel de 404 din partea Google (adică niciun rezultat relevant). Oricum, argumentul suprem îl găsești în analytics, în secțiunea de Audience > Mobile > Overview unde mobile crește de la an la an cu minim 100%. De asta este nevoie de soluții personalizate pentru mobile.

Pare că nu te-am convins să încerci Facebook Canvas. Hai să vedem totuși și care ar fi aplicabilitatea

De ce aș construi un Facebook Canvas? (exemple)

Dacă ai avea o agenție de turism, de exemplu, și vrei să vinzi un pachet în Zanzibar. Înainte să-l trimiți pe user în landing page-ul tău cu listarea tuturor pachetelor pentru Zanzibar nu ar fi frumos dacă poți să îi arăți un video cu lucrurile pe care le poți face în Zanzibar, un carousel cu imagini din bungalow-urile de acolo, poate un carousel cu câteva testimoniale ale unor oameni care au mai fost acolo prin agenția ta, șamd. Cred că ar ajuta să ai această pagină de buffer între site-ul tău și anunțul din Facebook.

Sau poate ai un restaurant și vrei să promovezi mai mult experiența din localul tău. Un video (poate chiar 360) cu oameni care se simt bine, un carousel cu deserturile pentru care ești renumit în tot orașul sau un carousel cu echipa ta (cheful care îți pregătește cina, ospătarul care îți recomandă cel mai bun vin, etc.).

Sau poate ești un brand care vrea să aibă în același loc spotul, povestea și declinarea pe un landing page de campanie.

Anyways. Oricine ai fi, cred că ar trebui măcar să testezi acest feature. Bun. Frumos cu Facebook Canvas, dar cum fac să am și eu unul?

Tutorial Facebook Canvas

1. Facebook Page

Primul pas ține de pagina ta. Întâi trebuie construit unul după care urmează să îl promovezi. Pentru a-l construi trebuie să intri pe pagina ta ca admin și să mergi la ‘Publishing tools’. De acolo ai în sidebar-ul din dreapta, în partea de jos, pe ultima poziție, ‘Canvas’; click fără frică.

Screen Shot 2016-02-28 at 15.41.16

Mai apoi dai click pe butonul ‘+Create’ și poți începe treaba.

2. Facebook Canvas pe pași

Primul pas este acesta; trebui să alegi o temă (fontwise) și un header (atenție, că e destul de mic; recomandat e de 120×44 pixeli

Screen Shot 2016-02-28 at 15.45.21

Mai apoi se complică puțin lucrurile; adaugi o imagine și selectezi cum vrei să fie folosită; la dimensiunea reală (640pixels wight) dacă vrei la tap să se poată da un zoom sau vrei să ’tilt to pan’; adică să aibă un efect de parallax.

Screen Shot 2016-02-28 at 16.06.39

Mai apoi poți să adaugi și butonul (sau mai bine spus trimiterea către site). Nu ai foarte multe opțiuni și, ca de obicei, Facebook e atent la cât conținut pui în buton. Nu te întinde la povești într-un buton de call to action. Scurt și la obiect.

De asemenea, aici ai și link către site. Foarte important să pui un UTM pe link ca să analizezi mai apoi eficiența campaniei tale și în Google Analytics.Screen Shot 2016-02-28 at 16.10.16

În varianta inițială cam acești sunt toți pașii. După ce ai completat fiecare din acele câmpuri (+imaginea) Facebook Canvas-ul tău ar putea să arate cam așa:

Screen Shot 2016-02-28 at 16.11.13

Nu am talent la design și nici inspirație pentru conținutul din canvas; îți poți imagina că e un lorem ipsum acolo. Contează mai mult elementele pe care le poți folosi. Eu am ales să folosesc doar un logo, o imagine (cu mult text, total greșit Dragoș) și un buton cât o poveste. Nu m-a interesat foarte mult partea execuțională, recunosc, ci mai mult produsul final. Adică un canvas pe care să pot mai apoi să îl promovez. Și așa ajungem la punctul 3 al tutorialului.

3. Cum promovez un Facebook Canvas

Punctul cel mai important pentru mine. Cum îl promovez?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să iei URL-ul. Ai 2 opțiuni după ce l-ai salvat; 1 – create post (și va fi postat pe pagină, vizibil doar de pe mobile) și 2 – get URL pentru a putea să construiești o campanie de website clicks dedicată pentru acel Canvas (canvas care funcționează ca un landing page intermediar, remember?)

Screen Shot 2016-02-28 at 18.04.19

Așadar luăm acel link și construim o campanie nou de website clicks. Dar nu web based; am încercat și ca orice produs nou de la Facebook nu merge din prima și web based. Pentru că eroare.

Screen Shot 2016-02-28 at 17.03.06

Prin intermediul Power Editor. Construiești o campanie clasică de website clicks, cu ce targetare și buget vrei tu după care la dest URL adaugi link-ul de canvas (opțiunea 2 de mai sus). Mai apoi poți modifica imaginea și copy-ul la fel ca pentru orice clicks to website (doar că landing page-ul este acest Canvas).

Screen Shot 2016-02-28 at 16.58.15

Nu uita să scoți ca medii de afișare desktop-ul și tot ceea ce nu este mobile sau Facebook. Așa cum am mai spus, este un produs dedicat în totalitate dispozitivelor mobile.

Upload changes și e totul gata. Ai lansat prima ta campanie prin Facebook Canvas. Pam-pam!

SMEU.RO (1)

Read More

resurse

[Guest post]: Cum monitorizezi conversiile telefonice din AdWords?

Acesta este un guest post de Elena Gherasim. Elena este Marketing Manager & Business Developer la DASHA Online și este printre primele magazine online care au implementat soluția de Google forwarding number. Mai jos este un tutorial complet plus o scurtă parte de concluzii și interpretare a datelor acestei soluții.

v2

Conform raportului oficial GPeC privind cumpărăturile online în România, în 2015, dintr-un total de 11 milioane de utilizatori de Internet, 6,7 milioane de români au plasat cel puțin o dată o comandă online. Mai mult decât atât, 1,4 milioane de români au cumpărat online prin intermendiul unui dispozitiv mobil (smartphone sau tabletă). Sunt statistici promițătoare pentru piața ecommerce din România și dovada faptului că și la nivel de marketing și expertiză marketerii români sunt tot mai buni.

Cum facem însă să monitorizăm întru totul eficiența acțiunilor de marketing întreprinse, cum putem analiza și contoriza și comportamentul consumatorilor care nu comandă online, dar ajung la noi prin intermediul canalelor de promovare pe care suntem prezenți? În mod particular, discuția de azi este despre cum contorizăm eficiența campaniilor PPC din AdWords, din punct de vedere al conversiilor efectuate telefonic, ca urmare a interacțiunii utilizatorului cu unul din anunțurile noastre.

Google forwarding number – soluția pentru monitorizarea conversiilor telefonice din Adwords

70% dintre cei care efectuează căutări de pe dispozitivele mobile ajung să contacteze telefonic un business direct dintr-un anunț AdWords, conform Google. Pe lângă aceștia, este posibil ca o bună parte dintre cei care ajung în call center să fi fost direcționați către website prin intermediul unui anunț sponsorizat.

În acest context, monitorizarea cât mai exactă conversiilor telefonice din AdWords reprezintă un indicator important pentru măsurarea eficienței campaniilor PPC, la nivel de performanță și ROI.

De câteva luni România a fost adăugată pe lista celor 19 țări la nivel global în care opțiunea de Google forwarding number este disponibilă în conturile de AdWords. Importanța acesteia este dată de faptul că îți permite să monitorizezi nu doar detalii specifice despre numărul, data, durata,  sursa apelurilor telefonice generate prin intermediul extensiilor de apel și al anunțurilor cu numere de telefon, ci și numărul conversiilor efectuate datorită acestora.

Cum funcționează Google forwarding number?

Pentru a putea activa numerele de telefon de redirecționare Google în anunțurile tale AdWords și pe website, în primul rând este necesar să inserezi în site scriptul specific de la Google. Acesta este disponibil în tabul Tools, în momentul în care încerci să setezi monitorizarea conversiilor telefonice:

1

 

2 3

Cum monitorizezi conversiile telefonice din AdWoords cu ajutorul Google forwarding number?

Există două surse din care poți urmări conversiile telefonice venite din anunțurile AdWords:

a. Extensiile de apel – fie că anunțurile tale au deja extensie de apel sau nu, în momentul editării/setării acesteia este necesar să bifezi în ambele cazuri opțiunea  „Show my ad wit – A Google forwarding phone number and use call reporting.

 4

5

 b. Apeluri de pe website – datorită numărului generat dinamic pe siteul tău, utilizatorii direcționați din anunțurile AdWords care sună pentru a plasa o comandă vor putea fi contorizați drept conversii în contul tău AdWords 

1 – Google forwarding number

6

2 – Număr de contact static

7

Poți vedea sumarul conversiilor telefonice din AdWords în secțiunea Tools > Conversions. Acolo apelurile venite din extensii sunt contorizate în Calls from ads, iar cele venite din Google forwarding number de pe site sunt monitorizate în Website calls.

 8

Pentru a vedea detalii despre ora și durata apelurilor, statusul și tipul (din click pe icon de apelare sau formare manuală a numărului) apelurilor venite prin Google forwarding number accesează tabul Dimensions > Call details din meniul View:

 9

 

Pentru detalii legate de numărul afișărilor unui Google forwarding number în extensiile de apel aferente anunțurilor tale sau pe website, precum și pentru a vedea numărul exact al apelurilor (indiferent de dispozitiv sau de modalitatea de apelare), adaugă coloanele Phone impressions și Phone calls în taburile de raportare pe campanii. Pentru detalii suplimentare, poți adăuga și coloana Phone call conversions, dar ține cont de faptul că aici sunt contorizate doar apelurile realizate prin tastarea manuală a numărului generat dinamic, cu o durată mai mare decât cea setată de tine în momentul setării conversiilor telefonice.

10

Primele concluzii după primele două luni de monitorizare a conversiilor telefonice din AdWords cu ajutorul Google forwarding number:

-       În campaniile de search numărul afișărilor numărului de redirecționare Google este apropiat de numărul afișărilor totale pe campanii.

-       Numărul de apeluri efectuate este mic în comparație cu numărul de afișări și cele mai multe apeluri se efectuează pe campania de search branding.

-       În amândouă lunile numărul conversiilor pe Calls from ads este aproximativ 1/4 din numărul conversiilor pe Website calls, ceea ce înseamnă că majoritatea utilizatorilor decid să sune pentru a plasa o comandă după ce vizitează siteul, și nu doar după o simplă interacțiune cu anunțul.

11  12

-       Conform datelor din Tools > Conversions, în prima lună de monitorizare 60 din totalul de 61 de comenzi telefonice (conform Google Analytics) efectuate au fost datorate anunțurilor AdWords. În a doua lună de monitorizare dintr-un total de 146 de comenzi telefonice, 48 au fost plasate ca urmare a interacțiunii utilizatorilor cu un anunț AdWords.

 

Așadar, implementarea funcționalității Google forwarding number este una dintre acțiunile necesare pe care trebuie să le faci pentru a avea o perspectivă cât mai clară asupra rezultatelor și beneficiilor pe care campaniile de AdWords le aduce businessului tău. Tu ai implementat Google forwarding number?

Read More

resurse

Cum poți să vinzi produse pe Facebook?

olx.ro, okazii.ro, lajumtate.ro. atenție! Facebook vrea și el o felie din ce aveți voi. Cum? Prin intermediul Buy, Sell, Trade Groups pe Facebook. Ai văzut și tu grupuri de Facebook în care prețul era semnalizat distinct?

Arată așa în newsfeed

Screen Shot 2016-01-06 at 09.54.17

Și așa arată în newsfeed-ul grupului

Screen Shot 2016-01-06 at 09.53.22

 

Și dacă vrei să vezi opțiunea de ‘see all sale posts’

Screen Shot 2016-01-06 at 09.54.02

 

Ai câteva opțiuni distincte pentru acest tip de grup:

- titlu produs

- prețul este evidențiat prin culoarea verde

- poți adăuga și locația

- opțiunea de a trimite un mesaj direct vânzătorului

Bun. Arată bine. Cum poți face și tu un astfel de grup pe Facebook sau cum îți poți updata grupul pe care deja îl ai? Destul de simplu; nu sunt mai mult de 3 pași.

Pasul 1

Mergi la opțiunea ‘edit group settings’

Screen Shot 2016-01-06 at 09.57.07

 

 

Pasul 2

Selectează opțiunea de ‘group type’

Screen Shot 2016-01-06 at 09.57.30

 

 

Pasul 3

Selectează opțiunea ‘buy, sell, trade’

Screen Shot 2016-01-06 at 09.57.43

 

Și… gata :)

Poți adăuga acum statusuri cu produse la vânzare marcate distinct; selectezi ‘sell something’, adugi numele produsul, prețul (valuta o selectezi în momentul în care alegi ca grupul tău să fie de tipul ‘buy, sell, trade’), adaugi locația și adaugi o descriere a produslui. Partea bună este că poți tăgui atât pagini cât și profile de Facebook.

Screen Shot 2016-01-06 at 10.02.02

Atât de simplu.

Read More

resurse

Invata performance media

În 2012 scriam un articol despre cum să înveți Google AdWords. Surse de informații, exemple practice și alte resurse. În trei ani s-au schimbat destul de multe. Mai multe agenții, mai multe cursuri, mai mulți specialiști și mult mai multe informații.

Așa cum le spuneam și studenților de la OMA performance media devine din ce în ce mai vast și sunt tot mai multe lucruri pe care trebuie să le cunoști (sunt doar resurse ce țin de Google AdWords, Facebok Ads, LinkedIn Ads sau web analytics). Este important mixul de media și mixul de know how; de aceea acest articol care este dedicat în primul rând super studenților de la OMA ASE pentru care am avut onoarea să le fiu trainer dar și tuturor celor care sunt la început de drum și vor să învețe mai multe despre performance media. Este un articol cât o casă; o casă cu multe ferestre, multe trimiteri care te vor duce mai apoi către alte informații și resurse.ResurseSă trecem peste introducere și să intrăm direct în subiect. Înainte de a lista toate resursele la care m-am gândit este important să facem și o împărțire a acestor resurse. Există bloguri de agenții, bloguri ale specialiștilor în domeniu, bloguri ale diferitelor insituții de training și câteva resurse internaționale.

1. Bloguri de agenții

2parale.ro – articole despre afiliere dar și despre PPC

adlemonade.com – articole dedicate despre PPC

conversion.ro – articole din mai multe domenii de activitate, inclusiv social media și email marketing

todays-sem.ro – studii de caz interesante + multe statistici

webdigital.ro – mult conținut updatat

2. Specialiști

Cristian Ignat

Dragoș Smeu :)

Gabi Nistoran

Ionut Munteanu

3. Traininguri

Digital Marketing Institute - training-uri pe mai multe domenii de activitate, inclusiv zona de performance media

Institutul de Marketing – traininguri pe mai multe domenii de activitate

Laboratorul de Online – focus pe PPC și social media

 

4. Forumuri

ecompedia.ro – secțiunea de marketing online. Foarte utilă pentru probleme de marketing care se intersectează cu probleme de business

adwords-community.com – primești răspuns în timp destul de scurt

5. Internațional

Aici lista poate fi aproape infinită; mă opresc la doar 5 exemple.

PPC Hero

Search Engine Land

Loves Data

Wordstream

Google Support :)

P.S. Această listă a trecut prin filtrul subiectivității mele și am adăugat pe fiecare palier doar acele resurse pe care le citesc și le consider de calitate. Se poate să fi uitat pe cineva, să nu fie cu supărare. Dacă s-a întâmplat asta trăgeți-mă de mânecă și dacă a fost doar o scăpare o să updatez articolul.

Read More

resurse

5 setări în Google Analytics pe care trebuie să le faci

Când spui Google Analytics spui date. Multe date! Totuși, există câteva setări pe care trebuie să le faci pentru a afla și mai multe date (destul de importante) sau să elimini anumite date care pot altera rezultatele pe care rapoartele le prezintă.

1. Site search

Mulți caută, puțini pricep. Totuși, nu ești curios ce au căutat userii pe site-ul tău? Ce informație nu găsesc? Ce fac mai apoi în site? Convertesc sau te părăsesc? Pentru a afla răspunsuri la toate aceste întrebări selectează opțiunea de „Site Search Settings” din Google Analytics.

Screen Shot 2015-04-01 at 12.21.17

2. Filtrează IPurile

IPul de acasă, IPul de la birou. Cu toții intrați pe site, stați cu orele pe site, faceți teste samd. Strici rata de conversie, alterezi datele de calitate pe site. Poți evita toate aceste lucruri excluzând IP-ul de la birou și de acasă.

Screen Shot 2015-04-01 at 12.21.57

3. Display Feature

Vrei să vezi cine, ce sex și vârstă au utilizatorii care au intrat pe site-ul tău? Atunci trebuie să selectezi și această opțiune. Bineînțeles, nu lua totul de bun. Dubito!

Screen Shot 2015-04-01 at 12.23.29

4. Setează alerte

Nu trebuie să intri zilnic de 10 ori pe zi pentru a vedea cum stai cu volumul de conversii/useri/tranzacții etc. Poți seta alerte de trafic, conversie sau calitate și intri în Analytics doar dacă nu s-a întâmplat ce trebuia. Alege informația cea mai importantă și urmărește KPIs time-effective.

Screen Shot 2015-04-01 at 12.22.43

5. Alege valuta corectă (obligatoriu pentru e-commerce)

Până acum ceva timp nu puteai selecta RON în Google Analytics. Spus cu o mină optimistă. De ceva timp este disponibilă valuta RON în Google Analytics dar foarte puțini proprietari de magazine online au schimbat valuta. Spus cu o mină realisto-critică. Dacă vinzi produse în RON, selectează valuta națională.

Screen Shot 2015-04-01 at 13.06.39

+ ceva bonus.

Este mai mult decât esențial să legi (link) toate serviciile Google (dacă le folosești): Google AdWords, Google WebMaster Tools, Google AdSense. Le găsești pe toate la Product linking > All products.

Read More