
De ceva timp ma gandeam la articolul acesta. Este destul de tehnic insa poate rezolva multe problemele, mai ales in ceea ce priveste interpretarea rezultatelor unei campanii de promovare prin Google Adwords.
Ai ales sa iti promovezi business-ul prin Google Adwords. Felicitari! Ai inceput sa iei clickuri, te lauzi cu CTR-ul, ai un bid scazut, pozitii bune, poate si conversii 🙂 Si mai bine!
Si totusi, ce se intampla cu utilizatorul dupa ce da click?
Degeaba ai un CTR de 20% in campaniile de search sau un bid de 0.0x lei daca dupa ce utilizatorul ajunge pe site-ul tau fuge imediat unde vede cu ochii (face bounce). Oricat de buni sunt indicatorii din Adwords sunt (aproape) degeaba daca mai apoi utilizatorul nu indeplineste anumite obiective setate de tine pe site (goals). La un moment dat vrei sa optimizezi sau sa dezvolti campania. Cum alegi ce cuvinte raman, pe ce cuvinte mergi mai departe sau unde ar trebui sa fie focusul daca nu stii ce se intampla mai apoi cu utilizatorul ce a ajuns pe siteul tau. Opresti un keyword cu CTR pentru ca… are CTR-ul mic ? Gresit. Ti-am descries mai sus doar cateva motive pentru care ar trebui sa ai contul de Analytics legat la contul de Adwords. Motivele sunt multe si deloc marunte. 🙂

Asa ca poti face acum o pauza din citit si leaga-ti conturile. In cazul in care nu stii cum, aici ai un tutorial de legare a contului de Adwords la cel de Analytics.
Daca ai deja legate conturile inseamna ca esti pe drumul cel bun. Daca nu le aveai legate, e bine si acum decat niciodata. 🙂 Si totusi… probleme in interpretarea datelor pot aparea din variate motive asa ca e bine sa ai in vedere cateva scenarii care pot duce la o inregistrare defectuoasa a datelor. Mai jos am descris top 5 cele mai frecvente probleme in interpretare datelor din Adwords in Analytics.
1. Optiunea Auto-tagging este selectata
Daca vrei ca o campanie Adwords sa fie inregistrata in contul Analytics trebuie sa fie selectata optiunea de auto tagging ce este standard deselectata (nu inteleg de ce). Pe aceasta o gasesti in contul Adwords, in tab-ul My Account, la subcategoria Preferences.
2. Plasarea codului de Analytics
Daca folosesti codul traditional de analytics – desi te-as sfatui sa il modifici cat mai repede – ar trebui sa se afle inainte de inchiderea tag-ului <body>. Daca folosesti noul cod de Analytics, ce permite si remarketarea utilizatorilor direct din Google Analytics atunci ar trebui sa fie adaugat inainte de inchiderea tagului <head>. Atentie la varianta pe care o folosesti pentru ca din acest motiv pot exista mari discrepante in inregistrarea datelor.
3. 2 coduri de Analytics in acelasi site
Less is more, adica e de ajuns un singur cod de Analytics pe site. Daca adaugi mai multe coduri de Analytics nu o sa vezi traficul 3D, te asigur 🙂 Pe site trebuie sa existe un singur cod de Analytics, pus acolo unde trebuie, altfel poti avea erori la nivel de bounce rate sau time on site.
4. Atentie la rescrierea URL-urilor (mod rewrite)
In multe situatii, URL-ul de destinatie sufera moficari in ceea ce priveste scrierea URL-urilor ; cel mai intalnit caz de pana acum este cel in care este rescris URL-ul cu lowercase (minuscule). Din acest motiv campania AdWords nu inregistreaza datele in Analytics. Daca vreti sa faceti o verificare fara ajutorul unui programator, atunci puteti testa in browser atasand la homepage ?gclid=123TeSt, iar daca o sa vedeti ca se va schimba in ?gclid=123test, inseamna ca ai aceasta problema. Mai multe detalii despre aceasta situatie puteti afla aici.
5. Profil legat necorespunzator
Fiecare cont de Google Analytics are optiunea de a crea pana la 50 de profile distincte. Exista mai multe proprietati web care au un profil separat pentru un subdomeniu, pentru o aplicatie de Facebook sau pentru un landing page de campanie. Din acest motiv trebuie sa fii foarte atent ce profil vrei sa urmaresti si sa te asiguri ca acel UA este legat la contul Adwords corespunzator.
Asa ca leaga conturile, si verifica, verifica, de 3 ori verifica. Mai apoi incepe adevarata distractie! Enjoy responsibly your AdWords traffic!