Primul titlu al acestui articol a fost „Managementul bazei de date”. Dar am zis că sună a titlu de curs de la Cibernetică și eu vreau să îți povestesc în rândurile ce urmează despre o poveste de dragoste.
Da, o poveste de dragoste.
Este vorba de relația între el, un client, și ea, o adresă de e-mail. În viața digitală ai două lucruri personale prin care poți începe relația cu un el: cookie-urile și adresa de e-mail. Dacă cookie-urile sunt efemere, adresele de e-mail sunt ceva mai statornice, mai de casă. Cu ele poți avea o relație de lungă durată.
Și totuși, care este legătura între o poveste de dragoste și managementul bazei de date?
Sunt două paradigme prin care poți privi o adresă de e-mail: foarte rece, doar ca pe o altă adresă de e-mail pe care o adaugi într-un nou rând în baza ta de date plină de adrese de e-mail dar total lipsită de conținut și cea de a doua variantă, ceva mai umană și cu siguranță câștigătoare, în care o adresă de e-mail reprezintă doar oportunitatea de a afla mai mult despre acel user.
Să vedem cum începe relația de dragoste dintre client și adresa de e-mail.
1. Flirtează cu EA. Obține adresa de e-mail.
Ce știi despre utilizator? Ce îi place? Care sunt subiectele ei preferate de discuție? Ce o înteresează cel mai mult? Vorbește despre EA, nu despre tine. Vorbește-i despre ce vrea să audă și, foarte important, fi sincer. Nu promite mai mult decât poți oferi. Mai bine, nu îi promite foarte multe. Spune-i doar că îi vrei adresa de e-mail și că ești o persoană de încredere
[INFO] în această etapă cel mai important este să fii vizibil. Primul pas pentru a avea succes este de a fi văzut. De aceea contează foarte mult open rate-ul și, foarte imporant, prima impresie – cum să scrii un welcome email
2. Cere-i numărul de telefon. Acum e momentul!
Ți-a dat adresa de e-mail, a spus un DA temător, acum e momentul pentru a cere mai mult. Testează piața. Vrea și EA mai mult? Află asta cerându-i ceva în plus. Numărul de telefon, de exemplu.
[INFO] Mai important ca numărul de rânduri din csv-ul tău din baza de date este numărul de coloane; ai x adrese de e-mail dar ce știi de fapt despre aceste adrese de e-mail? Sexul, prenumele, numărul de telefon, adresa?
3. Las-o să aștepte. Nu grăbi vânzarea.
Oricât de tare ai vrea să îi trimiți un email imediat ce te-ai împrietenit cu EA, ai răbdare. Las-o puțin să respire. Poți totuși să îi reamintești, indirect, că exiști. Folosește custom audience pe Facebook și spune-i care sunt motivele pentru care ar trebui să te aleagă pe tine.
[INFO] aici e momentul să te lauzi. Nu încerca să vinzi ceva. Vinde-te pe tine. Folosește în comunicare tehnici de trust. Aici ai 8 exemple.
4. Invit-o la cafea. Plătește TU.
Ți-a răspuns la avansuri, a răspuns la telefon, atunci treci la următorul pas. O cafea. Foarte important, plătește TU. Doar o cafea.
[INFO] acum e momentul să îi oferi ceva gratis de care (poate) are nevoie. Nu trebuie să fie ceva scump ci mai degrabă simbolic. Un ebook, un voucher de 10 lei la prima comandă, un free sample, etc. Orice, cât de mic, fără să ceri nimic în schimb. It’s on you.
5. Începe o relație. Dar stabilește regulile jocului.
Totul a decurs conform planului. Pentru amândoi. Atunci mergem mai departe și începem o relație serioasă. Ca orice în relație serioasă au loc următoarele etape: prezentarea prietenilor, familiei, stabilirea regulilor interne.
[INFO] fiecare are ritmul lui. Nu îi da userului mai mult decât poate duce. Întreabă-l cât de des vrea să vă vedeți (câte newslettere pe săptămână, la ce oră) și mai ales din ce categorii de produse/servicii. Încearcă să îi oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată pentru fiecare utilizator. Bineînțeles, nu uita să mai completezi pe orizontală, în dreptul acelei adrese de e-mail, informațiile suplimentare pe care le-ai aflat.
6. Nu uita să o surprinzi. Mereu plăcut.
Ține minte (sau mai bine notează) ziua în care v-ați cunoscut, în care a-ți început să fiți un cuplu, ziua de naștere. Ține minte data aniversării. Și alte date importante. Prima dată când… prima dată la tot ce contează.
[INFO] când vorbesc de aniversare și date importante ne gândim la: prima comandă, ziua în care și-a făcut cont, ziua de naștere, de nume, când și-a comandat un anumit produs cu un anumit ciclu de viață (calculează cât de des are nevoie de mâncare pentru pisică, de exemplu, și vino în întâmpinarea ei cu un newsletter pe această tema înainte să i se termine) + multe alte prima dată.
7. Marry her! Dacă relația merge așa cum ai planificat.
Dacă toate astrele s-au aliniat, comenzile curg, lifetime value pe acea adreesă de e-mail tot crește, atunci e pasul logic. Să te însori cu adresa de e-mail.
[INFO] oferă-i un beneficiu doar pentru EA. Un consultant personal, un card VIP, oferte exclusive doar pentru EA, etc. Arată-i că este cu totul specială pentru tine.
8. În caz de divorț. Se întâmplă și trebuie să iei în calcul și acest scenariu.
Nu e plăcut, dar se mai întâmplă. Poate din vina ta, poate din vina ei. Chiar nu mai contează. Totuși, dacă se întâmplă, păstrează-ți decența. E neprețuită.
[INFO] dacă apasă pe butonul de unsubscribe arată-i ce a pierdut.
Cam asta e tot. O poveste de dragoste. Cu final fericit sau nefericit. Sau fără sfârșit. Tu decizi unde să te oprești și dacă să te oprești vreodată din iubit.
—
sursa foto.