Posted on 2 Comments

Offline vs. Online – despre dubla personalitate

Online vs. Offline
ehow.com

Ati spune ca indiferent de mediu, fie el online sau offline, avem parte de aceleasi emotii. Radem, ne suparam, suntem uimiti, nervosi sau speriati. Daca in mediu offline, limbajul metalingvistic ne ajuta sa ne exprimam mai bine, in mediul online ramanem doar cu cuvintele si emoticoane – si asta ar putea fi o problema.

Studiile arata ca din totalul mesajelor, aproximativ 7 la suta sunt verbale (numai cuvinte), 38 la suta sunt vocale (incluzand tonalitatea vocii, inflexiunea si alte sunete guturale), iar 55 la suta sunt mesaje nonverbale. Asadar, cand vine vorba de transmiterea mesajelor, diferenta dintre online si offline poate ajunge si pana la 93%. Astfel mesajul poate fi usor distorsionat, fie de cel care il emite, fie de cel care il primeste. In online, conform acestei matematici simple, este transmis doar 7% din esenta mesajului, restul de 93% lasand sa fie deslusit facand apel la imaginatie.

Si atunci cand mai ai de transmis doar 7% din tot ceea ce reprezinti ce faci? Incepi sa te plangi? Iti spui problemele? Ce vrei sa isi imagineze cel care iti aude mesajul? Ca duci o viata tare grea, plina de probleme si, una peste alta, mai esti si un pic cam trist? Bineinteles ca nu! Tocmai de aceea nu imparti cu lumea tristetea ta. Onlineul inseamna doar zambete, stiri de bine si multa caterinca. Ca doar trebuie ca cel care te aude sa umple spatiul liber de 93% cu ganduri bune despre tine. Da mai, e de viata omul asta! Toata ziua bine dispus: ranjeste cu toti dintii, scoate limba, rade pana la urechi, ba chiar se tavaleste pe jos de atata ras.

Dar cand te intalnesti cu el in cenusiul offline ce gasesti? Un om care zambeste discret, este speriat de multe lucruri si are destul de multe probleme pe cap. Brusc, cei 93% pe care ti i-ai imaginat toata ziua parca nu sunt sunt asa de efervescenti, plini de viata si  zambitori.

Si atunci ce faci? Crezi ca omul a mintit sau ca tu te-ai inselat?

Eu sunt 

General Manager @Mavericks în ultimii 4 ani și tată de mai bine de 2. În rest, nu am nicio altă super putere.

2 thoughts on “Offline vs. Online – despre dubla personalitate

  1. Un pic deprimant finalul dar sunt de acord: daca ar fi sa identific o caracteristica a comportamentului online, aceea este jovialitatea, care se poate traduce la fel de bine si prin falsitate. De multe ori, interlocutorii nu au simtul umorului la ei si in offline. In acelasi timp, se pot isca si conflicte mult mai usor in online. Oamenii se calca mult mai usor pe bataturi si nu se sfiesc sa-si arate latura salbatica, nu crezi? Si atunci s-a dus naibii toata jovialitatea de cu 5 minute inainte…

    1. De acord! dar de multe ori jovialitatea din spatele laptopului este fortata. De ce? Greu de zis, poate pentru ca nu iti mai consumi energia de a ascunde starea ta de spirit si iti poti canaliza toate energiile pe cuvinte, expresii si emoticoane cat mai joviale, pentru a-i da impresia celuluilalt ca totusi esti fericit. Cat despre conflicte in online, aici e simplu. De unde te poti simti mai sigur pe tine decat din confortul casei tale. E mult mai usor sa faci scandal cand stai in fata unui laptop si chiar mai mult, cand iti poti ascunde identitatea. Dar lasi sunt peste tot. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *