Posted on Leave a comment

Unde pui furculița și cuțitul în video calls

Vorbeam într-un articol de anul trecut despre evoluția tehnologiei și că trăim vremuri nereglementate. Ajungem să fim puși în fața unui fapt împlinit și abia mai apoi ne gândim cum să îl reglementăm, cum să îl incorporăm în setul nostru de valori, obiceiuri, acțiuni de zi de zi.

La fel s-a întâmplat și în cazul video call-urilor după martie 2020. Dacă în trecut video call-urile erau mai mult pentru situații excepționale, pentru meeting-uri cu oamenii din țări sau măcar regiuni diferite, video call-urile au devenit un lucru cât se poate de recurent după declanșarea pandemiei. Am făcut video call-uri cu familia, prietenii, colegii de birou sau clienții. Nu am fost pregătiți pentru un val atât de mare de video call-uri, asta e sigur, dar nici din punct de vedere al modului în care ar trebui să ne comportăm într-unul. Nu mă refer aici la cele personale, unde libertatea de exprimare este nelimitată, ci mai degrabă în zona profesională unde în cazul meeting-urilor ‘de pe vremuri’ existau anumite cutume.

Ce cutume aveam în meeting-urile clasice? În primul rând să ne îmbrăcăm decent (și nu în pantaloni scurți sau pijamale), să nu întârziem (sau mai bine spus să ajungem cu 10 minute mai târziu și să dăm mereu vina pe trafic), să avem un contact vizual cu cei alături de care participăm la meeting-uri, să îi ascultăm activ când vorbesc, să nu începem să ne verificăm email-ul în timpul acelui meeting. Vă mai sună cunoscut? Vă mai aduceți minte cum era ‘pe vremuri’? 🙂

Totuși, vremurile s-au schimbat. La aproape 180 de grade aș putea spune. Asta înseamnă nu că am încetat să mai avem meeting-uri ci doar că am schimbat canalul; de la o cameră, un birou, o masă la care sunt mai multe persoane, față în față, la o conexiune pe Google Meet, Zoom sau altă platformă de video calls. Nu vorbim aici de cât de fucked up este această schimbare și de faptul că lucrurile nu sunt deloc la fel chiar dacă actul în sine e același: te întâlnești să vorbești cu o altă persoană. Este fucked up de la faptul că fără nicio pregătire intri în univesul intim al celuilalt până la faptul că nu poți vedea cu totul ceea ce el face și vezi doar 30% din non verbalul acelei persoane; asta evident dacă are camera pornită. Și după o introducere atât de lungă ajung și la subiectul acestui articol; nu, nu doar despre ați activa camera video în timpul video call-urilor ci mai degrabă despre bune mainere în video calls.

Bazele codului de bune maniere a apărut la curțile regale și în anturajul de pe lângă, la aristocrați și cărturari. Ceea ce poate ne spune că și noi ar trebui să fim early adpoters aici și chiar inovatori când vine vorba de bune maniere în digital. Cum spuneam, video call-urile au apărut în viețile noastre foarte abrupt, fără să existe o etapă de educare, de adaptare, de creare a unui set de reguli de bune practici și bune maniere cu privire la video call-uri. Departe de mine și gândul că acest articol ar face asta; este un blog personal, cu păreri, idei cât se poate de personale, deci subiective. Voi vorbi doar despre ceea ce cred eu că ar putea fi un set de bune practici (nu complet, nu comprehensiv) despre participare la video call-uri. E doar o perspectivă pe care o să încerc să o duc într-o comparație cu meeting-urile tradiționale.

1. Activează camera

Paricipi la un video call. Cu accent pe video; dacă nu ai vreo problemă tehnică (laptopul tău nu are cameră web) sau ești cu adevărat într-un loc de tranzit/temporar și nu ar fi cazul să îți activezi camera, atunci ar trebui să o ai mereu activată. Când aveai un meeting în 2019 cum făceai? Ne vedem, sigur, la ora 12.00 dar să știi că sala noastră de ședințe are un paravan pe mijloc. Tu vei fi de o parte, eu de cealaltă, dar e ok, că schimbăm idei amândoi în aceeași cameră. Cam la fel este și cu (ne)activarea camerei video. Da, lucrăm acum de acasă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim în pijama sau cu părul răvășit. Sau putem, dar asta înseamnă că și ceilalți care participă la video call ar putea vedea asta. Lucrăm de acasă dar ne îmbrăcăm în haine ‘de oraș’, ne pieptănăm și încercăm să ne uităm la cel cu care avem un dialog în acel moment.

2. Pregătește cadrul pentru meeting

Nu doar agenda întâlnirii, raportul sau lucrurile pe care vrei să le spui dar și lucrurile ce țin de un meeting video: cum arăt, cum arată spațiul în care țin acel meeting. Da, puțini din noi au o cameră dedicată biroului de acasă dar acest work from home ține de peste 11 luni. În 11 luni ar trebui să te gândești la modul în care îți petreci cel puțin 1/3 din zi, chiar 50% din timpul conștient și să îți construiești un loc zen și care să transmită energie. Pentru că nu avem de ales; iar lucratul de pe canapea, pat sau alte locuri nepotrivite vor avea și reprecursiuni care se vor traduce în consultații la kineto. În plus, când vine vorba de un video call, parcă nu dă foarte bine să se vadă în colțul din dreapta jos colțul pernei.

3. Fii prezent în call

Am zis să nu dau un titlu negativ; titlul negativ ar fi fost: nu fă multitasking. Dacă participi la un meeting, chiar dacă este video, înseamnă să fii cu mintea, ochii și urechile acolo. Nu în acel timp să verifici un alt email, să dai scroll pe Facebook sau să faci un alt raport. La meeting-urile tradiționale, în momentul în care unul din oamenii prezenți începe să vorbească tu nu începi brusc să iei telefonul și să dai scroll pe Instagram. Sau dacă faceai asta, cu siguranță ceilalți erau deranjați de asta. Nu fi acea persoană. Dacă ai participat la un meeting în care nu ai spus nimic sau la care nu ai avut niciun input poate ar trebui ca la următoarea să nu mai participi; poate nu este cazul să paricipi, poate nu ajută să pierzi acel timp acolo. Sau poate this meeting should have been an email.

4. Ai grijă la microfon

Nu sta mereu cu microfonul pornit. Dacă vecinii tăi renovează și dau cu bormașina, nu trebuie toți din call să audă. Dacă participi la video call dintr-un spațiu deschis (ceea ce nu e tocmai recomandat) nu vrem să auzim vântul și noi. La fel și în cazul în care îți notezi pe laptop lucruri din acel meeting. Sunetul tastelor poate fi uneori foarte deranjant. Așa că pornește microfonul doar atunci când vrei să spui ceva. Sau, dacă vezi (nu, mai bine spus auzi) pe cineva că nu îți oprește microfonul, spune-i; poate nu își dă seama de lucrul acesta. Și asta mă duce la următorul punct..

5. Vorbește pe rând

Spre deosebire de întâlnirile tradiționale, în video calls e puțin mai greu cu vorbitul simultan. Gândiți-vă la un talk show politic în care fiecare vorbește unul peste celălalt și nu mai înțelegi nimic. La fel și aici. Există opțiunea de rise hand atât în Zoom cât și Teams sau Meet așa că folosește acea opțiune. Sau, dacă ai interolcutori experiementați, și activarea microfonului poate fi un semn că cineva vrea să spună ceva.

6. Meeting, nu date

Am renunțat să fumez de cam 6 ani. Nu mă deranjeză cei care fumeză, în contexte informale. Dar nu cred că este un semn de politețe în timpul unui meeting să fumezi sau să vap-smth. În primul rând este un lucru în afara stării de fapt deci primul pas ar fi să întrebi participanții la meeting dacă sunt ok cu asta iar mai apoi, poate ar trebui să folosești acea acțiune ca semnal de luat o pauză. După meeting fac o pauză și fumez o țigară. Sau beau un pahar de apă. Sau iau o gustare. Nu fumez în timpul meeting-ului, nu mănânc în timpul meeting-ului. Dacă este un meeting prea lung sau care se lungește destul de mult poate ar trebui să mă gândesc la de ce este atât de lung meeting-ul. Și așa ajung la următorul punct.

7. Timpul e același; și în meeting-urile tradiționale, și în video call-uri

Uităm de noi în video call-uri. Hei, eu sunt deja acasă, după video call-ul cu tine nu mai am nimic altceva de făcut, nu mă văd cu niciun prieten, nu ies pe nicăieri așa că nu e o problemă dacă meeting-ul stabilit de noi era de jumătate de oră și stăm o oră; sau în loc de o oră (deși este un meeting foarte lung cel de o oră) stăm o oră și 20. Pentru că pandemie, pentru că oricum în viața socială nu se întâmplă mare lucru, deci e ok să o lungim și mai apoi să spunem că nu avem timp sau că avem foarte multe de făcut. La fel ca în cazul meeting-urilor tradiționale, consturiește o agendă clară a meeting-ului, stabilește limitele temporare și respectă timpul tuturor celor implicați în meeting.

7 reguli. Nu sunt singurele, cu siguranță și nici nu înseamnă că aceste reguli nu le-a încălcat și eu uneori. Dar primul pas spre vindecare este conștientizarea problemei. Și în cazul în care altruismul este mai puternic, gândește-te că le faci și pentru ceilalți, nu doar pentru tine. E bine să fim întâi conștienți de ele și mai apoi, pe cât posibil să încercă să ținem cont de ele. Putem începe prin activarea camerei la următorul meeting. Eu sigur o voi avea activată 🙂

Eu sunt 

General Manager @Mavericks în ultimii 4 ani și tată de mai bine de 2. În rest, nu am nicio altă super putere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *