Pe 15 si 16 mai a avut loc European CSR Lessons, un eveniment despre inspiratia si potentialul CSR-ului in Romania, intr-o tara aflata in continuare in recesiune, cu o populatie imbatranita si probleme legate de nivelul de trai.
Asadar, un eveniment despre responsabilitate sociala intr-o tara unde este mare nevoie de astfel de actiuni din partea mediului privat. Si totusi, cum e perceput CSR-ul la noi? Din pacate, cei 20 si ceva de ani de dupa revolutie nu ne-au dezobisnuit de la a cere neconditionat, neramburasbil. In continuare CSR-ul este privit ca o donatie si nu ca o investitie in comunitate.
Pasi mici se fac totusi. Companii precum Coca Cola au inceput sa invete ca responsabilitate sociala inseamna si modul in care folosesti si eficientizezi consumul de resurse pentru producerea de bunuri pentru consum. Se fac pasi mici si spre invatarea oamenilor sa pescuiasca, nu doar sa li se dea pestele gata prins. BCR a inceput (timid ce-i drept) un program de finantare a proiectelor de antreprenoriat social; pana acum au fost finantate sub 10 proiecte insa e un inceput ce trebuie incurajat. Au fost si speakeri care au vorbit de bani si vad in responsabilitate sociala chiar o solutie in eficientizarea costurilor. Constructia unui mall poate costa cu un sfert mai putin daca reciclezi si eficientizezi resursele pentru ridicarea unui mall.
Asadar, European CSR Lessons a fost un eveniment care arata ca se poate si incurajeaza pasii mici ce se fac in acest domeniu. Poate mai important decat incurajarea celor care fac este prezentarea beneficiilor de a face CSR. Responsabilitatea sociala nu este o corvoada, nu trebuie privita ca o cheltuiala necesara pentru ca deja concurenta face asta, si mai ales nu trebuie privita ca o donatie catre societate. Este o investitie in societate sau cel putin asa ar trebui sa fie. Actiunile de responsabilitate corporatista trebuie sa aiba o proiectie in viitor, sa produca rezultate si chiar bunastare.
E frumos si necesar sa plantezi copaci dar poate ar trebui sa faci ceva mai mult. Responsabilitate sociala nu inseamna doar o actiune punctuala si atat. CSR inseamna dezvoltare durabila, sustenabila pentru societatea in care traiesti.
Update:
Daca vrei sa afli mai multe despre ceea ce s-a vorbit in cele 2 zile la European CSR Lessons aici gasesti lista de bloggeri parteneri ai evenimentului.
[…] post eveniment gasiti la: Bogdan Pater, Andreea Burlacu, Ariel Constantinof, Gabriel Brezoiu, Dragos Smeu, Alex Filip, Ruxandra Predescu, Monica Branescu, Bianca Matei, Andrei Chirica, Roxana Nasoi, […]