Posted on 1 Comment

Despre efectul de haladeală

Efectul de haladeală. Prima oara am auzit acest concept acum trei ani – din gura unui ardelean si nu de la un vecin din Rahova, dupa cum poate v-ati astepta. Termenul de „haladeala” suna a mahala, dar in spatele sonoritatii dubioase se ascund tainele mentalitatii mercantile si a lacomiei semenilor nostri.

Conjugarea e simpla: Eu ma haladesc, tu te haladesti, ei/ele se haladesc. Ce este totusi acest efect de haladeala?  Cum apare, cum se manifesta si cum capata o anvengura atat de mare?

efectul de haladealaSa o luam cu inceputul. Ce este, cum apare, se manifesta si cum capata o anvergura asa mare? Va explic imediat.

Ce este efectul de haladeala? Efectul de haladeala reprezinta momentul in care individului sau grupului nu ii mai ajunge ceea ce tu ii oferi. Exista o limita extrem de subtire intre dorinta ta oarecum naturala de a satisface nevoile celor din jur (fie ei prieteni, iubiti, angajatori, clienti, etc.), de a te ridica la nivelul asteptarilor si aparitia efectului de haladeala din partea celui care primeste toate acestea. Asadar, te poti afla de o parte a baricadei: fie esti cel care ofera, fie esti cel care se haladeste. Nu poti fi niciodata in ambele situatii, cum la fel nu te poti afla niciodata doar de o singura parte a baricadei toata viata. Vor exista situatii in care va trebui sa oferi diverse servicii si sa te ridici la anumite asteptari si momente in care va trebui sa primesti si vei avea cerinte din ce in ce mai ridicate.

Cum apare efectul de haladeala? Simplu, natural as spune. Nevoile celui care iti cere diverse lucruri cresc de la o zi la alta, de la un task la altul. Prin task nu inteleg neaparat o datorie de serviciu. Poate fi, de exemplu, dorinta de a fi la timp intr-un anume loc, de a-i zambi frumos prietenei chiar si atunci cand tinuta ei vestimentara nu te multumeste, de a oferi un cadou unei persoane dragi, de a-ti indeplini sarcinile de lucru ce ti-au fost incredintate sau de a respecta un deadline impus de client. Daca ai reusit sa te descurci prima data, fii sigur ca data viitoare iti va cere mai mult. Si mai mult. Si mai mult! Pana intr-un moment in care tu nu ii mai poti oferi aceeasi calitate, iar el … el va fi nemultumit de neindeplinirea taskului. In momentul acela apare efectul de haladeala.

Cum se manifesta? Diferit de la persoana la persoana. Poate unele persoane vor fi dezamagite, altele nervoase, suparate sau poate ca la inceput isi vor ascunde nemultumirea. Dar, mai devreme sau mai tarziu, vei afla vestea: ca tu nu ai putut sa ii satisfaci nevoia respectiva.

Cum de capata o anvengura asa mare? Propagarea efectului de haladeala este asemanator cu tehnica bulgarelui de zapada. La inceput, creste natural. Atat tu, cat si el, stiti acest lucru. Este o conventie, o cutuma, o lege nescrisa. Nici nu iti dai seama ca incepi sa oferi mai mult. Pana intr-un moment, cand simti ca situatia scapa de sub control. Atunci acel bulgare de zapada este deja cat casa si nu mai poate fi oprit. Inevitabil,  vor aparea conflicte.

Dar cum poti solutiona un astfel de diferend? Greu de spus. Eu sunt de parere ca trebuie sa facem apel la ratiune si comunicare. Ratiune, pentru ca e important sa constientizam fiecare task pe care il primim. Trebuie sa il trecem prin filtrul gandirii, sa ii oferim un loc in cadrul scarii noastre de valori si abilitati. Asa cum suma tuturor viciilor trebuie sa fie constanta, la fel, suma tuturor taskurilor pe care le primim trebuie sa fie invariabila. Trebuie aplicata legea compensatiei: sa oferim uneori mai mult, alteori mai putin. Dar cum ii poti spune lui ca accepti mai putine taskuri? Aici intervine partea de comunicare. Este necesara o comunicare deschisa si bidirectionala intre cel care primeste un task si cel care il executa. Trebuie explicate sacrificiile pe care uneori tu le faci pentru ca el sa fie fericit. Trebuie sa existe in permanenta un feedback din partea amandurora. Si cel mai important, trebuie invatat sa aprecieze fiecare lucru pe care tu il faci pentru el.

Efectul de haladeala este complex si poate fi intalnit in orice situatie. Important este sa il constientizezi la timp si sa intervii. Sa iei masuri ca acel mic bulgare de zapada, dragalas, pufos, whatever, sa nu se transforme intr-o povara sau chiar o amenintare pentru tine. Gandeste, scaleaza, actioneaza!

Eu sunt 

General Manager @Mavericks în ultimii 4 ani și tată de mai bine de 2. În rest, nu am nicio altă super putere.

1 thought on “Despre efectul de haladeală

  1. […] necunoscuta inca publicului larg prin viralitate capata mari cote de awareness. La fel ca in cazul tehnicii bulgarului de zapada, prin tehnica one to many materialul viral se raspandeste la cat mai multi oameni. Pentru ca […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *